SPUŠTENI PLAFONI

SPUŠTENI PLAFONI

Uz pomoć spuštenih plafona mogu se sakriti instalacije, betonske grede ili rebra na plafonu, razne neravnine u plafonu, ukoliko je potrebno smanjiti visinu prostorije, ali često i gotovo uvek je razlog estetski.
Praktični razlozi mogu biti: ako želimo da postavimo zvučnu ili termičku izolaciju ispod betonske konstrukcije ili želimo da postavimo klimatizaciju, rasvetu…Jednom rečju spušteni plafoni imaju višestruku funkciju i često se viđaju u opremanju enterijera.

Uz pomoć spuštenih plafona možemo dobiti na likovnosti i atraktivnosti prostora. Mogu poslužiti za akcentovanje nekog dela u stanu odnosno prostoriji.
Najbolji efekat koji spušteni plafoni pružaju su vezani za rasvetu koja se postavlja u njih. Na taj način rasveta u stanu može biti diskretna, indirektna, pravilno raspoređena, razigrana, može pratiti funkciju, komunikaciju i poteze u prostoru.
Često se uz pomoć rasvete u spuštenom plafonu akcentuje zona sedenja u dnevnoj sobi ili zona za obedovanje u trpezarijama

Plafon se može spuštati po obodu prostorije, a rasveta se može smestiti u spuštene delove plafona ili bočno po udubljenom delu plafona koji dobijamo spuštanjem. Takođe situacija može biti obrnuta pa plafon spustiti u centralnom delu prostorije tako da rubovi prostorije ostanu nespušteni i u toj zoni bočno postaviti rasvetu.
Plafon se može spustiti u jednoj ravni ili u više stepenastih ravni shodno efektu koji se želi postići.

Spušten plafon se često nalazi i u hodnicima, tj. predsobljima i degažmanima u stanovima, i na različite načine može pratiti liniju komunikacije.Rasveta u plafonima može biti tačkasta, pravilno raspoređena, mogu postojati procepi u plafonu koji svetle, pravilnog ili nepravilnog oblika…

Svet boja © 2024.